Γενικές Πληροφορίες

Είναι ένα από τα χωριά του Δήμου Σικυωνίων (Κιάτου) του Ν. Κορινθίας. Το συναντάμε κατά τη διαδρομή Κιάτου-Γκούρας και απέχει 26 χλμ. από το Κιάτο και 126 χλμ. από την Αθήνα.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μ. και είναι κτισμένο αμφιθεατρικά, με ανατολικό προσανατολισμό, σε πλαγιά ριζώματος της Ζήρειας ή Κυλλήνης.

Καταλαμβάνει έκταση 30.000 στρεμμάτων περίπου, εκ των οποίων τα 500 καταλαμβάνει η οικιστική του Ζώνη.

Οι μόνιμοι κάτοικοί του ανέρχονται περίπου στους 250 και κύρια ενασχόλησή τους είναι η γεωργία, ενώ υπάρχουν και κτηνοτρόφοι.

Οι σημαντικότερες αγροτικές καλλιέργειες είναι η αμπελοκαλλιέργεια (Αγιωργίτικο σταφύλι & σουλτανίνα), τοματοκαλλιέργεια, πατατοκαλλιέργεια, παντός είδους κηπευτικά, όσπρια & σιτηρά. Ευδοκιμούν ακόμη και καλλιεργούνται, μηλιές, αχλαδιές, κερασιές, καρυδιές, μυγδαλιές, πλην ελαιοδένδρων & εσπεριδοειδών. Ο αμπελώνας του χωριού, εκτάσεως 500 στρεμμάτων, φημίζεται για την ποιότητα του κρασιού που παράγει.

Η εύφορη κοιλάδα του, απλώνεται από Β.Α προς τα Νότια και μέχρι τα όρια των χωριών Ασπροκάμπου και Ψαρίου, διασχίζεται από τον ποταμό Σοφαίνετο (Στυμφάλιος στρατηγός που πήρε μέρος με 10.000 Αρκάδες στην εκστρατεία του Κύρου κατά του αδελφού του Αρταξέρξη), και αρδεύεται απ'αυτόν αλλά και από την ομώνυμη πηγή "Κεφαλάρι".

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει μια όμορφη πλατανοσκέπαστη πλατεία που η ηλικία του πλατάνου της (μνημείο της φύσης) ξεπερνάει τα 130 χρόνια (φυτεύθηκε το 1875από πλανώδιο πωλητή) και που τα καλοκαίρια προσφέρει μοναδικής απόλαυσης δροσιά. Δίπλα από την πλατεία υπάρχει ο παραδοσιακός ξενώνας Αρχοντικό ο οποίος έχει χτιστεί το 1880,ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται ο ξενώνας Αρμονία και το Καφενείον. Κάτω από τον πλάτανο, κάθε καλοκαίρι, στις 20 Ιουλίου (γιορτή του Προφήτη Ηλία), πραγματοποιείται το πανηγύρι του χωριού με φαγητό και ζωντανή μουσική. Εκείνη τη μέρα, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Κεφαλαρίου επισκέπτονται το γραφικό εκκλησάκι του προφήτη Ηλία που βρίσκεται στη Ζήρια, μέσα στα έλατα.

Στο Κεφαλάρι υπάρχει επίσης ξενώνας Ορειβατικού Συλλόγου με δυνατότητα φιλοξενίας 15 περίπου ατόμων και βέβαια όμορφες διαδρομές πεζοπορίας στο οροπέδιο των "Ισιωμάτων" και στο δάσος της Ζήρειας.

Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν Ντούσια. Πλήρη όμως και αδιάσειστα στοιχεία για την προέλευση του ονόματος δεν υπάρχουν.

Η παράδοση λέει πως το χωριό ονομάστηκε έτσι από το όνομα ενός οικιστή της περιοχής, αρχηγού ίσως γενιάς νομάδων-κτηνοτρόφων που διαβιούσε στην ευρύτερη περιοχή.

Οι γραφές αναφέρουν ότι το χωριό πήρε την αρχική του ονομασία από το όνομα του κλεφταρματωλού καπετάνιου της περιοχής Χρίστου Ντουσιαϊτη ή Ντούσια, ο οποίος καταγόταν από οικισμό της περιοχής του χωριού και είχε αναπτύξει αξιόλογη δράση κατά την περίοδο των Ορλωφικών (1770). Η εκδοχή αυτή όμως εξασθενεί αφού σε άλλη αξιόπιστη γραφή (βιβλίο Β. Μπίρη, Αρβανίτες), περιλαμβάνεται χάρτης στον οποίο απεικονίζεται η κατανομή της Ελλάδας στους Φράγκους ηγεμόνες κατά το έτος 1388 & στον οποίο το χωριό αναφέρεται με την ονομασία Ντούσια δηλαδή πολύ νωρίτερα από την εμφάνιση του Χρίστου Ντουσιαϊτη ή Ντούσια ο οποίος προφανώς ήταν απόγονος του γενάρχη Ντούσια της παράδοσης.  

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας


Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, που επιδιώκει να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, εστιάζει στην αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας.

Στόχος του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.

Τι θα δείτε ;

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία. Εκεί απομάκρυνε ο Ηρακλής τις Στυμφαλίδες όρνιθες, σύμφωνα με τη μυθολογία.

Στην πρώτη ενότητα του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας θα βρείτε στοιχεία για το περιβάλλον της περιοχής και τη σημασία του.

Η Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία. Επικοινωνούν με υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού, ορίζοντας την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Αυτή αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Στη δεύτερη ενότητα θα δείτε πώς το περιβάλλον της περιοχής επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων. Για να κατανοήσετε καλύτερα την ιστορία, τη λαογραφία, το περιβάλλον και τη ζωή στη Στυμφαλία ανά τους αιώνες, το Μουσείο Περιβάλλοντος διαθέτει:

  • Εικαστικά σύνολα για τη χρήση των αντικειμένων
  • Πλούσιο εποπτικό υλικό εκπαιδευτικού χαρακτήρα
  • Μακέτες
  • Πρωτότυπες ψηφιακές αναπαραστάσεις
  • Ταινίες τεκμηρίωσης

Στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας έχετε πρόσβαση σε ένα μοναδικό για τον ελληνικό χώρο έκθεμα: ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, με ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής!

Στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις και αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού.

Ενδιαφέροντα για τα παιδιά

Οι μικροί επισκέπτες θα χαρούν να ανεβούν στη βάρκα για να δουν από κοντά φυτά και ψάρια του υγροβιότοπου, όπως φαίνονται στην τομή της λίμνης στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να δουν πρωτότυπες μακέτες. Επιπλέον, οι ψηφιακές αναπαραστάσεις του Μουσείου ζωντανεύουν στα μάτια των παιδιών πώς οι άνθρωποι ζούσαν σε αρμονία με τη φύση, για χιλιάδες χρόνια, γύρω από τη Λίμνη Στυμφαλία.Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις, όπως το πρόγραμμα «Παιχνίδια μυστικά, στης λίμνης τα νερά».

ΦΡΥΓΑΝΗ


Η Φρύγανη είναι μια εκτεταμένη ασβεστολιθική ορθοπλαγιά με κροκαλοπαγείς ενσωματώσεις και βρίσκεται στους Ανατολικούς πρόποδες του όρους Ζήρεια στις αρχές του οροπεδίου της λίμνης Στυμφαλίας.

Το περιβάλλον είναι ειδυλλιακό ανάμεσα σε αμπέλια, δένδρα και έντονα χρώματα, ειδικά το φθινόπωρο.

Απέχει μόλις 120 «γρήγορα» χλμ από την Αθήνα (εθνική οδός) και βολεύει ακόμα και για μονοήμερη επίσκεψη. Επίσης είναι ιδανικό πεδίο για να ξεκινήσετε από εδώ, ή και να ολοκληρώσετε εδώ, την περιήγησή σας στα αναρριχητικά πεδία της Πελοποννήσου.

Η αναδιαμόρφωση

Μετά από πρόσκληση των κατοίκων της περιοχής, διοργανώθηκε στις αρχές του 2016 μια ημερίδα στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας για ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες του αναρριχητικού τουρισμού. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή και για πρώτη φορά στο χώρο της αναρρίχησης στην Ελλάδα υλοποιήθηκε ένα τέτοιο έργο με συνεργασία και συνεισφορά (crowdfunding) επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων, αλλά και του Δήμου Σικυωνίων. 

Σε πρώτη φάση ανοίχτηκαν 50 περίπου νέες διαδρομές: 40 στο κύριο πεδίο (Φρύγανη) και 10 στο απέναντι πεδίο (Μύλος). 


Πώς θα πάτε

Ο πιο εύκολος δρόμος για τη μετάβαση στο Κεφαλάρι είναι από το Κιάτο. Βγαίνοντας στην έξοδο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Πατρών για το Κιάτο, θα πρέπει να ακολουθήσετε το δρόμο Κιάτου - Γκούρας και μετά από 30 χιλιόμετρα θα συναντήσετε το Κεφαλάρι.

Φωτογραφίες